Актуально

13.04.2020

logo

– Чи може роботодавець за власною ініціативою відправити працівника у відпустку без збереження заробітної плати під час карантину?

Ні, відповідно до статті 25 Закону України «Про відпустки» така відпустка може бути надана лише за бажанням працівника. Крім того, відповідно до ст. 84 КЗпП  термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін, встановлений частиною другою цієї статті (не більше 15 календарних днів на рік).

– Як виплачується заробітна плата працівникові під час простою підприємства в умовах карантину?

За статтею 113 КЗпП України, час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

– Коли надається статус безробітного?

Відповідно до статті 43 Закону України «Про зайнятість населення» статус безробітного надається дистанційно з першого дня реєстрації, а допомога по безробіттю призначається з першого дня надання статусу безробітного.

– Яка існує відповідальність роботодавця за незаконне звільнення працівника?

Стаття 172 Кримінального кодексу України встановлює таку відповідальність за незаконне звільнення працівника:

– штраф від 34 до 51 тисячі гривень;

– позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років;

– виправні роботи на строк до 2 років.

– Чи може працюючий пенсіонер віком 60+ ходити на роботу під час карантину?

Постановою Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2020 року №255 дозволено роботу осіб, що досягли 60-річного, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність об’єктів критичної інфраструктури.

– Чи може працівник на період карантину взяти відпустку?

Працівник на весь період карантину чи на його частину має право на такі відпустки:

  • щорічну відпустку;
  • відпустку на період карантину без збереження заробітної плати;
  • відпустку без збереження заробітної плати тривалістю до 15 днів;
  • відпустку без збереження заробітної плати (або із частковим збереженням) для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною віком до 14 років;
  • додаткову відпустку для працівників, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства та/або жінок, які мають двох або більше дітей віком до 15 років;
  • а також інших відпусток, які передбачені Законом України «Про відпустки».

– Чи зменшується заробітна плата при встановленні дистанційної (надомної роботи) працівнику?

В статті 60 Кодексу Законів про працю зазначається, що виконання дистанційної (надомної) роботи не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників. Щодо заробітної плати, то якщо працівник і роботодавець письмово не домовились про інше, дистанційна (надомна) робота передбачає оплату праці в повному обсязі та в строки, визначені діючим трудовим договором.

Що робити, якщо під час карантину закінчується трок на звернення до суду захистом свої трудових прав?

Відповідно до Прикінцевих положень КЗпП під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтею 233 Кодексу, продовжуються на строк дії карантину.