Актуально

27.04.2020

logo

Продовження рубрики “Актуально”

– Які строки виплати відпускних у карантині?

Відповідно до ст. 115 КЗпП та ч. 1 ст. 21 Закону України «Про відпустки» заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три календарні дні до її початку, якщо інше не передбачено в угоді, що стосується роботодавця і цієї особи.

Чи правомірні відрядження під час карантину?

Законодавство не передбачає особливого порядку направлення у відрядження працівника під час карантину, тому такі дії відбуваються за загальною процедурою, встановленою Інструкцією про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 13.03.1998 №59 та КЗпП.

– Як змінилась сума допомоги по безробіттю?

З 12 березня 2020 року на період дії карантину та протягом 30 календарних днів після його закінчення підвищено мінімальний розмір допомоги по безробіттю з 650 грн. до 1 000 грн. Зазначена сума буде виплачуватися тим, хто протягом останнього року мав менше шести місяців страхового стажу, а також у інших випадках, передбачених для осіб, зазначених у частині другій статті 22 Закону України «Про загальнообов´язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

– Що робити з незавершиними конкурсами на посади державної служби?

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», що набрав чинності 18 квітня 2020 року скасовуються ряд оголошених, однак незавершених конкурсів на посади державної служби. При цьому скасуванню підлягають конкурси, результати яких не оприлюднено, у яких конкурсна комісія не визначила кандидатури для проведення співбесіди із суб’єктом призначення або керівником державної служби (до п’яти кандидатур). Для цього державний орган, у якому було оголошено конкурс, має розмістити інформацію про скасування такого конкурсу через особистий кабінет на Єдиному порталі вакансій державної служби.

– Як відбувається призначення на посади державної служби в період карантину?

На виконання Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік” прийнято Постанову КМ України від 22.04.2020 № 590 «Деякі питання призначення на посади державної служби на період дії карантину, установленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», якою затверджено:

– окремий порядок призначення на посади державної служби на період дії карантину;

– заява, резюме та типовий контракт про проходження державної служби на період дії карантину.

– Карантин в освітніх закладах. Як бути працюючим батькам?

Відповідно до підпункту 3- 1 частини 1 статті 25 Закону України “Про відпустки” відпустка без збереження заробітної плати у зв’язку із карантином у дитини надається на період оголошення карантину на відповідній території. Право працівника на таку відпустку зумовлюється здійсненням догляду за дитиною віком до 14 років.

– Чим регулюється порядок оформлення чергування на підприємстві?

Порядок запровадження чергувань передбачено в постанові Секретаріату Всесоюзної центральної ради професійних союзів «Про чергування на підприємствах і в установах» від 2 квітня 1954 року № 233 (далі — Постанова № 233), яка діє в Україні відповідно до постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12 вересня 1991 року № 1545-XII у частині, не врегульованій законодавством України.