Новини членських організацій

27.06.2017

Новий профком Національної академії державного управління при Президентові України в дії: виїзний семінар у Каневі – корисне з приємним.

            У похмурий холодний суботній ранок 24 червня біля готелю Національної академії було сонячно й тепло. Таку ексклюзивну атмосферу створювали осяйні посмішки й теплі обійми профспілкового активу, який гуртувався для виїзного семінару у м. Канів. Було гамірно й весело, адже поряд з навчанням запланували відвідати Шевченківський національний заповідник.

IMG_4392

            Дорога до музею була насичена спогадами про попередні семінари та поїздки до історично-культурних пам’яток розбудови української державності, визначних місць духовного й лицарського подвигу українського народу. Згадувалися Батурин, Чигирин, Суботів, Конотоп, Холодний Яр – та багато інших чудових місць мальовничої Неньки-України. Наверталися сльози ностальгії та спогадів, але майбутня зустріч із «велетнем духу» налаштовувала на нові емоції.

            І ось – Канів, підніжжя Чернечої гори та привітні обличчя генерального директора музею   Мар’яна Піняка та його заступника Ігора Ліхового. Найвище керівництво музею проявило особливу повагу до профспілчан Національної академії та особисто зустріли нас. Коротке вступне слово, а далі підйом сходами до могили Великого Тараса. Наверху чекала приємна несподіванка – учасники екскурсії від профспілки Прикордонної служби на чолі із Птицею Антоніною та Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві, на чолі з Синявською Надією.

IMG_4353

            На могилі поета учасники семінару в глибокій скорботі й пошані слухали пісенну версію «Заповіту» і вшанували пам’ять митця покладанням квітів.

            Потім відвідали пам’ятний знак на місці самоспалення українського патріота з м. Калуша О.Гірника. Герой облив себе бензином та підпалив себе неподалік від пам’ятника Т. Шевченку на знак протесту проти русифікації України.

IMG_4414

            Незабутні враження справили перлини колекції державного музею Т.Г. Шевченка – його оригінальні графічні твори, прижиттєві видання поезій, меморіальні речі, пов’язані з похованням митця в Петербурзі та перепохованням його в Україну: листочки з металевого вінка, покладеного на могилу поета в Петербурзі, червона китайка, якою покривали домовину  під час перевезення в Україну, металеве кільце від воза, на якому везли домовину, віньєтка з кришки домовини, рушник, стрічки та хустки з похорону Шевченка в Каневі.

            Перший народний музей Шевченка – “Тарасова світлиця” занурив профспілчан у давню атмосферу традиційного українського побуту.

IMG_4516

            Безпосередньо семінар проходив у конференц – залі музею. Тематика семінару обрана закономірно та об’єктивно – «Осмислення спадщини Великого Кобзаря для духовного відродження українського народу». Учасники навчання були одностайними щодо необхідності широкої популяризації творчості Т.Г.Шевченка, особливо в навчальних програмах для новосформованої управлінської та політичної еліти.

IMG_4526

            Наостанок профактив подякував пану Ігорю Ліховому за чудову подорож біографією Великого Митця. Професійна та, водночас, емоційно чутлива розповідь про муки, симпатії, творчі надбання й страждання Батька Тараса просто перевернула наш світогляд. Тому беззастережних любителів творчості Тараса Шевченка стало на 50 осіб більше.

            Підсумком екскурсії стало відвідування пам’ятника Батьківщині –матері та Успенського собору 12 століття. Екскурсанти мали змогу у багатовіковому намоленому місці звернутися до Господа Бога за допомогою та попросити Благословіння у Божої Матері на всі гарні справи й починання. Ми теж попросили – для всього українського люду – Миру, Злагоди, Щастя, Везіння та Гармонії.

IMG_4614

            Профспілкова організація Національної академії разом з профкомом висловлюють щиру й сердечну вдячність за підтримку ініціативи щодо проведення семінару та екскурсії Віталія Семеновича Почтового та його самовіддану та професійну команду Київського міського комітету профспілки працівників державних установ.