Окремі питання трудового законодавства в рубриці “Актуально”

10.12.2020

Перенесення робочих днів у 2021 році.

Відповідно Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про перенесення робочих днів у 2021 році» від 30 вересня 2020 року № 1191-р з метою забезпечення раціонального використання робочого часу і створення сприятливих умов для святкування у 2021 році 7 січня — Різдва Христового, 24 серпня — Дня незалежності України та 14 жовтня — Дня захисника України рекомендується керівникам підприємств, установ та організацій (крім органів Пенсійного фонду України, акціонерного товариства “Укрпошта”, Державної казначейської служби та банківських установ) для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю, перенести у 2021 році в порядку та на умовах, визначених законодавством, робочі дні з:

• п’ятниці 8 січня на суботу 16 січня;
  • понеділка 23 серпня на суботу 28 серпня;

*************************************************************************************************************

У якому випадку на підприємстві створюється служба охорони праці?

Відповідно до статті 15 Закону України «Про охорону праці» від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII на підприємстві з кількістю працюючих 50 і більше осіб роботодавець створює службу охорони праці відповідно до Типового положення, що затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці.

На підприємстві з кількістю працюючих менше 50 осіб функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку.

На підприємстві з кількістю працюючих менше 20 осіб для виконання функцій служби охорони праці можуть залучатися сторонні спеціалісти на договірних засадах, які мають відповідну підготовку.

Щодо перерви на обігрів.

Відповідно до статті 168 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) працівникам, що працюють в холодну пору року на відкритому повітрі або в закритих неопалюваних приміщеннях, вантажникам та деяким іншим категоріям працівників у випадках, передбачених законодавством, надаються спеціальні перерви для обігрівання і відпочинку, які включаються у робочий час.

Хто може робити виправлення в трудовій книжці в разі помилки?

Згідно з пунктом 2.6 Інструкції № 58 у разі виявлення неправильного або неточного запису відомостей про роботу, переведення, а також про нагородження та заохочення тощо, виправлення виконується власником або уповноваженим ним органом, де було зроблено відповідний запис.

Якою є процедура приведення штатного розпису у відповідність до Класифікатора професій?

• Проводиться аналіз назв посад (професій) на відповідність до Класифікатора професій.
  • Аналізуються фактично виконувані працівниками завдання та обов’язки на відповідність до назв посад (професій) з урахуванням кваліфікаційних характеристик та кваліфікаційних вимог, установлених для відповідних професій.
  • Оформляються результати аналізу штатного розпису та готується доповідна записка про необхідність внесення змін до штатного розпису.

Коли потрібно повідомляти працівника про зміну істотних умов праці?

Відповідно до частини третьої статті 32 КЗпП, у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці — систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших — працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці. Отже, якщо зміна назви посади (професії) зумовлює зміну посадових (робочих) обов’язків, розряду, розміру оплати праці тощо, працівника має бути повідомлено про це не пізніше ніж за два місяці.

На підставі яких документів працівників переводять на легшу роботу?

Працівник не може виконувати роботу, яка за медичним висновком протипоказана йому.

Особі, якій встановили інвалідність або стосовно якої визнано факт втрати професійної працездатності, МСЕК видає довідку та індивідуальну програму реабілітації. Остання є обов’язковою для виконання держорганами, підприємствами (об’єднаннями), установами і організаціями.

До того ж працівників, які потребують за станом здоров’я легшої роботи, роботодавець повинен перевести, за їх згодою, на таку роботу у відповідності з медичним висновком тимчасово або без обмеження строку.

Також у випадках, передбачених законодавством, роботодавець зобов’язаний організувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до медичних рекомендацій, встановити на їх прохання неповний робочий день або неповний робочий тиждень та створити пільгові умови праці.

Робота осіб з інвалідністю у нічний час допускається лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям (ч. 2 ст. 55 Кодексу законів про працю).

Тому роботодавець повинен перевести працівника на легшу роботу у відповідності з медичним висновком або вжити заходів щодо створення додаткового робочого місця.

Чи врахують доплату працівникам, зайнятим на роботах з протидії COVID-19, при обчисленні середньої зарплати.

Виплати, які враховують при нарахуванні середньої зарплати у всіх випадках її обчислення перелічені у пункті 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати затвердженого постановою від 8 лютого 1995 року № 100 (далі — Порядок № 100). Серед них є доплати та надбавки. Водночас перелік виплат, які враховують при обчисленні середньої зарплати, в пункті 3 Порядку № 100 не обмежено.

Натомість пункт 4 Порядку № 100 визначає вичерпний перелік виплат, які не враховують при обчисленні середньої зарплати.

Тому доплату працівникам, зайнятим на роботах з протидії COVID-19, враховують при обчисленні середньої зарплати.

*За матеріалами порталу https://www.kadrovik.ua/