Оновлення рубрики “Актуально”

29.01.2021

Чи змінився з 1 січня розмір добових на відрядження?

Добові для відряджень по Україні встановлено в розмірі не більш ніж 0,1 розміру мінзарплати, визначеної станом на 1 січня податкового року, за кожен день відрядження: у 2021 році — не більш ніж 600 грн за добу (пп. «а» пп. 170.9.1 Податкового кодексу України).

Із 2017 року добові для закордонних відряджень установлено в розмірі не вище ніж 80 євро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ, у розрахунку за кожен такий день. Тож їх розмір залишився незмінним на 2021 рік.

Чи потрібно роботодавцю проводити атестацію робочих місць за умовами праці на період карантину?

Так, потрібно. Згідно з пунктом 4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 року № 442 (далі — Порядок), атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації, в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років.

Кабінетом Міністрів України не вносились зміни до Порядку щодо можливості відтермінування (перенесення) строків проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Чи можна звільнити працівника за прогул, якщо він перебував на роботі але не на своєму робочому місці?

У пункті 4 статті 40 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) йдеться саме про відсутність на роботі, а не про відсутність на робочому місці. Наприклад, за наявності автоматизованої пропускної системи на прохідній підприємства можна автоматично зафіксувати прихід/вихід працівника на/з роботу(и) (його прохід на територію підприємства), і дані цієї системи будуть доказом виходу працівника на роботу. Однак, він може й не дійти до свого робочого місця на території підприємства. У такому випадку це буде порушенням трудової дисципліни з боку працівника, за що на нього можна накласти дисциплінарне стягнення відповідно до статті 147 КЗпП. Однак звільнити за прогул не можна.

Кого заборонено залучати до роботи в нічний час?

Забороняється залучення до роботи в нічний час:

1) вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років;

2) осіб, молодших вісімнадцяти років;

3) інших категорій працівників, передбачених законодавством.

Залучення жінок до робіт у нічний час не допускається, за винятком тих галузей народного господарства, де це викликається особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід.

Також обмеження не поширюються на жінок, які працюють на підприємствах, де зайняті лише члени однієї сім’ї.

Робота осіб з інвалідністю у нічний час допускається лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям.

Яким нормативно-правовим актом встановлюються гарантії для донорів крові?

Законом України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30 вересня 2020 року № 931-ІХ , який набув чинності 25 жовтня 2020 року, введний в дію з 25 січня 2021 року, внесено зміни до КЗпП, а саме статтю 124 «Гарантії для донорів», яку викладено у новій редакції:

«У дні медичного обстеження та донації крові та/або компонентів крові особа, яка виявила бажання здійснити донацію крові та/або компонентів крові, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності, із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого органу. Такій особі безпосередньо після кожного дня здійснення донації крові та/або компонентів крові надається день відпочинку із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого органу. За бажанням такої особи цей день приєднується до щорічної відпустки».

Із дня введення в дію цього Закону втрачає чинність Закон України «Про донорство крові та її компонентів» від 23 червня 1995 року № 239/95-ВР.

Робочий час в які години вважається нічним?

Нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку.

При роботі в нічний час встановлена тривалість роботи (зміни) скорочується на одну годину. Це правило не поширюється на працівників, для яких уже передбачено скорочення робочого часу.

Тривалість нічної роботи зрівнюється з денною в тих випадках, коли це необхідно за умовами виробництва, зокрема у безперервних виробництвах, а також на змінних роботах при шестиденному робочому тижні з одним вихідним днем.

Чи можливо продовжити строк проведеної атестації робочих місць за умовами праці?

Ні, результати проведеної атестації робочих місць за умовами праці дійсні протягом 5 років з дати затвердження чергової атестації робочих місць за умовами праці.

Джерело https://www.kadrovik.ua/