Про особливості перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам у 2021 році

09.04.2021

logo

Починаючи з 2018 року органами Пенсійного фонду щороку з 1 квітня  проводиться автоматичний перерахунок пенсії.

Право на проведення такого перерахунку мають пенсіонери, які після призначення (перерахунку пенсії):

— продовжували працювати та станом на 1 березня року, у якому проводиться перерахунок, мають не менше як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі;

— продовжували працювати і станом на 1 березня року, у якому проводиться перерахунок, мають менше як 24 місяці страхового стажу, при цьому минуло не менше ніж два роки після призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Проте, з 1 січня 2021 року запроваджено щоквартальну (замість щомісячної) єдину звітність із сплати податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. Дані про страховий стаж за січень — лютий 2021 року надійдуть разом із звітністю за І квартал і відобразяться у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування не раніше середини травня місяця.

За інформацією, наданою Міністерством соціальної політики України на звернення Федерації профспілок України щодо забезпечення проведення автоматичного перерахунку пенсії працюючим пенсіонерам, такий перерахунок у 2021 році буде проведений не у квітні, а у травні-червні, з датою перерахунку пенсії з квітня місяця та проведенням відповідної доплати недоодержаної суми пенсії.

При цьому слід зазначити, що Пенсійним фондом України нещодавно опрацьовано проект Закону, яким пропонується повернутися до щомісячної звітності із сплати єдиного соціального внеску. Профспілковою стороною підтримано зазначений проект, оскільки його прийняття дозволить  врегулювати питання своєчасного  призначення/перерахунку пенсій.

Джерело: https://www.kadrovik.ua/novyny/pro-osoblyvosti-pererahunku-pensiy-pracyuyuchym-pensioneram-u-2021-roci