Щодо правил підтвердження трудового стажу для пенсії

15.02.2021

logo

Постановою правління ПФУ «Про внесення змін до постанови правління Пенсійного фонду України від 10 листопада 2006 року № 18-1» від 12 листопада 2020 року № 21-1 було внесено зміни до Порядку підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років. Новації набрали чинності 26 січня 2021 року.

Тепер цей Порядок визначає процедуру підтвердження періодів роботи, що зараховуються до стажу роботи:

  • для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлену для окремої категорії працівників, у разі ліквідації підприємства, установи, організації без визначення правонаступника;
  • до 1 січня 2004 року, якщо в трудовій книжці є записи з виправленнями або недостовірні чи неточні записи про періоди роботи на підприємствах, в установах, організаціях (їх правонаступниках), розташованих на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, АР Крим та місті Севастополі.

Дія цього Порядку поширюється на осіб, які працювали:

  • на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених КМУ;
  • на роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах;
  • на посадах, що дають право на призначення пенсії за вислугу років;
  • у період до 01 січня 2004 року на підприємствах, які розташовані на тимчасово окупованій території, та якщо в трудовій книжці є записи з виправленням або недостовірні чи неточні записи про періоди роботи.

Підтвердження періодів роботи, що зараховуються до стажу роботи для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років та періодів роботи на підприємствах, які розташовані на тимчасово окупованій території, здійснюється комісіями з питань підтвердження стажу роботи, що дає право на призначення пенсії. Такі комісії створюються при головних управліннях Пенсійного фонду України.

Із заявою про підтвердження стажу роботи заявник може звернутись до будь-якого територіального органу Пенсійного фонду незалежно від території обслуговування цього органу.

Також у новій редакції було викладено форми Рішення про результати розгляду заяви про підтвердження стажу роботи і Заяви про підтвердження стажу роботи. Новачком стала форма Акта опитування свідка.

Джерело: http://kadrovik.ua/novyny/zmineno-pravyla-pidtverdzhennya-trudovogo-stazhu-dlya-pensiyi