Щодо Закону України №1066

24.09.2019

Сьогодні Президент України підписав Закон України №1066 «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади», який прийнятий Верховною Радою України 19 вересня 2019 року.

Міський комітет, підтримуючи думку Громадської організації “Трудові ініціативи” стурбований тим, що прийнятий закон значно звужує трудові права держслужбовців, штат яких в Україні налічує більше, ніж 240 000 осіб, значно зменшує обсяг трудових прав, порушує ключові конвенції Міжнародної Організації Праці, а також суперечить положенням про дотримання прав людини, закладених в Угоді про асоціацію України та ЄС.

Проект Закону містить багато положень, що погіршують становище державних службовців, а саме:

– Застосування строкових контрактів для державних службовців є порушенням Конвенції Міжнародної організації праці №158 (неможливість припинення трудових відносин без обгрунтування).  Контракт може бути укладений на строк до трьох років (в проекті закону, який був підготовлений до першого читання містилося положення про те, що строк дії контракту не може становити менше одного та більше п’яти років) – таким чином, наразі не встановлений мінімального строк, на який контракт може бути підписаний. Ведення контрактів для державних службовців суперечить низці міжнародних документів, зокрема директиві ЄС 1999/70/ЄС (пріоритет стабільних відносин) та Конвенції Міжнародної організації праці №158 (неможливість припинення трудових відносин без обгрунтування).Також короткострокові контракти матимуть вкрай негативний вплив в плані мотивування особи викривати корупцію – якщо держслужбовець буде “на гачку” короткострокового контракту і усвідомлювати, що наступного року йому можуть не продовжити контракт на цілком законних умовах, це зведе нанівець будь-які спроби формування в Україні культури викриття корупції в державному секторі та ефективної протидії їй.

– Дія контракту може бути продовжена  на той самий строк лише один раз (ця норма з’явилася в тексті проекту закону, підготовленого до другого читання). Це може призвести до зниження рівня професійної підготовки державних службовців, а також до виникнення додаткових корупційних ризиків.

– Крім того, проектом закону передбачається встановлення випробування для державних службовців строком від одного до шести місяців.

– Законопроект передбачає зменшення строку попередження про зміну істотних умов праці до 30 днів (наразі встановлено 60 днів);

Головне науково-експертне управління Верховної ради та Головне юридичне управління Верховної Ради також заявили про те, що проект закону містить норми, що порушують права працівників.

ГО “Трудові ініціативи” та профспілки держустанов ще раз наголошують, що законопроект суперечить конституційним принципам, згідно яким при розробці нового законодавства передбачається збереження, а не звуження, наявного обсягу прав та свобод громадян. Більше того, прийняття даного законопроекту створює негативний прецедент, – у майбутньому, подібні нововведення можуть торкнутися інших категорій працівників.

Посилання на висновок Головного науково-експертного управління

Посилання на висновок Комітету з питань європейської інтеграції

Зауваження Головного юридичного управління

Інформація підготовлена на основі статті ГО “Трудові ініціативи” http://trudovi.org/show-news/Trudovi-prava/Trivozhn%D1%96-novini:zakonoproekt