Відповідальність за допуск працівника до роботи без укладення трудового договору

16.04.2021

logo

Заходи до притягнення об’єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності за використання праці неоформлених працівників вживаються одночасно із внесенням припису незалежно від факту усунення виявлених порушень у ході інспекційного відвідування або невиїзного інспектування (пункт 25 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 823). Зокрема, об’єкту відвідування вноситься обов’язковий для виконання припис і одночасно із внесенням припису складається протокол про адміністративне правопорушення та відповідно до статті 265 КЗпП України на юридичну особу (фізичну особу-підприємця) накладається фінансова санкція.

Фінансова відповідальність (передбачена статтею 265 КЗпП України).

Оскільки штрафи за порушення трудового законодавства мають прив’язку до розміру мінімальної заробітної плати, їх розмір з 1 січня 2021 року збільшився (6 тис. грн.).

За допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час при його повній зайнятості на підприємстві, виплату зарплат «в конверті» підприємство/ФОП на І–ІІІ групі оподаткування отримає лише попередження, а підприємство/підприємець на ІV групі або загальній системі оподаткування сплатить 10 мінімальних заробітних плат (з 01.01.2021 року — це 60 тис. грн). За повторне порушення протягом двох років доведеться сплатити 30 мінімальних заробітних плат (180 тис. грн відповідно).

За недопущення до проведення інспекційного відвідування з питань виявлення неоформлених працівників та зарплати «у конвертах» штраф — 16 мінімальних заробітних плат (96 тис.грн.)

Адміністративна відповідальність (передбачена статтею 41 КУпАП).

Фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), допуск до роботи іноземця або особи без громадянства без дозволу на застосування праці іноземця або особи без громадянства карається штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8,5 тис.до 17 тис. грн).

 У разі повторного вчинення порушення протягом року — штраф від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 тис.до 34 тис. грн).

Джерело:https://www.kadrovik.ua/novyny/vydy-vidpovidalnosti-za-dopusk-pracivnyka-do-roboty-bez-ukladennya-trudovogo-dogovoru