З турботою про людей в умовах пандемії

07.04.2020

logo

Завжди, в складні історичні часи країна знаходила своїх героїв. Людей, які самовіддано, не зважаючи на економічні проблеми, загрози здоров’ю та, часто, життю, виконували свої обов’язки. Виконували сумлінно та до кінця.

І сьогодні, коли людство стикнулось із загрозою коронавірусної інфекції COVID-19, коли пандемія охопила України та наш Київ, ми не можемо не сказати про людей, професія яких не «на слуху», про яких ми чуємо рідко і, нажаль, виключно в розрізі низьких заробітних плат, але яких тепер ми можемо називати цивільними героями сьогодення. Мова йде про не більш як півтори тисячі соціальних працівників, праця яких пов’язана з літніми людьми, ветеранами праці та іншими незахищеними верствами населення, більшість яких, в силу віку, сьогодні віднесена до «групи ризику».

Щодня новини киплять інформацією про нові обмеження, пов’язані з пандемією, про закриття руху громадського транспорту, метро, відсутність засобів особистого захисту, заборону відвідувати громадські місця, а літнім людям виходити на вулицю. І, практично, жодної інформації про те хто дбатиме про тих, хто прикутий до ліжка, хто не може самостійно обслуговувати себе, в кого не лишилось рідних, близьких та надії… Однак, такі люди є! Це працівники 10 київських районних та міського територіального центру соціального обслуговування.

В умовах запровадження карантинних заходів, пов’язаних з розповсюдженням коронавірусної інфекції COVID-19, соціальні робітники міста Києва продовжують виконувати свої службові обов’язки та надають соціальні послуги вдома 10.790 особам похилого віку. Це люди, які зараз самотужки добираються до своїх підопічних, щоденно спілкуються з ними та надають соціальні послуги. Звісно, що найважливішим питанням під час карантину є питання забезпечення засобами індивідуального захисту соціальних робітників, оскільки вони знаходяться в зоні ризику, безпосередньо та постійно перебуваючи в контакті з людьми похилого віку.

І сталось так, що основний тягар по забезпеченню соціальних працівників засобами індивідуального захисту ліг на керівників територіальних центрів та профспілки. Розуміючи існуючу небезпеку, та не чекаючи бюджетного фінансування, необхідними засобами забезпечили своїх працівників директор Київського міського територіального центру соціального обслуговування – Глоба Ніна Григорівна, яка співпрацюючи з Міжнародним благодійним фондом «Сприяння розвитку медицини» та Товариством Червоного Хреста забезпечила соціальних робітників масками, рукавичками, дезінфікуючими розчинами, директор територіального центру соціального обслуговування Солом’янського району м. Києва Галина Вітавська з перших днів карантину організувала пошив захисних масок для правників, а директор терцентру Дніпровського району здійснила забезпечення працівників використовуючи волонтерські організації.

Свій внесок у забезпечення захисту соціальних працівників та літніх людей зробила і наша профспілка – об’єднаною профорганізацією територіальних центрів соціального обслуговування було придбано для членів профспілки захисних масок та гумових рукавичок на загальну суму – 78574 грн., міським комітетом профспілки на такі цілі було перераховано 50000 грн.

Отже, дякуючи небайдужості керівників терцентрів, допомозі профспілки та самовідданості працівників соціальної професії, ветерани праці, самотні пенсіонери, інваліди та літні люди мають можливість до існування, мають безпеку та захист.

Разом з тим, навіть прийняті міри, потребують додаткової підтримки, оскільки соціальні працівники і досі потребують захисних окулярів та спец костюмів. Тому, небайдужим та бажаючим допомогти, просимо телефонувати до голови об’єднаної профорганізації територіальних центрів соціального обслуговування Пелипецької Юлії Петрівни за телефоном 067-906-15-72.

Схиляємо голову та щиро пишаємося нашими членами профспілки, бажаємо їм і надалі наснаги, терпіння, здоров’я та заслуженого достойного майбутнього.