Соціальні партнери

З метою виконання основних функцій та завдань профспілки щодо представництва та захисту найманого працівника, міським комітетом активно проводиться робота щодо розвитку соціального партнерства.

Ведення соціального діалогу з роботодавцями  та  органами виконавчої влади і місцевого  самоврядування  сприяє  формуванню  та   реалізації державної соціальної та економічної політики,  регулювання трудових, соціальних та економічних відносин.

Так, Профспілкою працівників державних установ міста Києва укладено та діють угоди про співпрацю (галузеві угоди) з:

1. Міжрегіональним територіальним управлінням Нацдержслужби по м. Києву, Київській, Чернігівській та Черкаській областях (начальник Якубенко О.С., строк дії 2016-2018 роки);

Підписання угоди про співпрацю з Якубенком Олександром Степановичем

2. Головним управлінням Пенсійного фонду України в м. Києві (строк дії 2016-2018 роки);

3. Департаментом  соціальної політики Київської міської державної адміністрації ;

4. Київським міським центром зайнятості  (Директор Сухомлин В.Б., строк дії 2016-2018 роки);

Підписання угоди про співпрацю з Сухомлином Віктором Борисовичем

5. Дитячо-юнацькою спортивною школою з академічного веслування «Славутич».

Предметом укладених угод є забезпечення, у межах повноважень сторін, дотримання гарантованих Конституцією України та законами України трудових прав працівників шляхом виявлення порушень законодавства, вжиття заходів до відновлення порушених прав працівників та ініціювання притягнення до відповідальності винних у порушеннях роботодавців, проведення профілактичної роботи щодо недопущення порушень трудових прав найманих працівників. До основних зобов’язань Київського міського комітету профспілки працівників державних установ відповідно до укладених угод віднесено:

• забезпечення захисту трудових і соціально-економічних прав членів профспілки шляхом здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю;
  • представлення інтересів членів профспілки при реалізації ними конституційного права на звернення за захистом трудових прав до судових органів, а також у відносинах з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, роботодавцями та їх об’єднаннями, іншими організаціями;
  • надання безкоштовної правової допомоги членам профспілки з питань захисту їх трудових, соціально-економічних прав та інтересів;
  • забезпечення участі членів профспілки у соціальних, економічних, оздоровчих та культурно-масових програмах профспілки.

З моменту укладення зазначених угод тривала робота щодо виконання спільних зобов’язань згідно укладених актів про співпрацю. На виконання угод зокрема, здійснено наступне:

• проведено 7 спільних перевірок підприємств, установ та організацій з Територіальною державною інспекцією з питань праці у м. Києві;
  • начальником Територіальної державної інспекцією з питань праці у м. Києві Андрієнком В.С. 12 разів прийнято участь у семінарах та нарадах з профспілковим активом Профспілки працівників державних установ м. Києва;
  • на базі Дитячо-юнацької спортивної школи з академічного веслування «Славутич» (директор Майстренко А.М.) проведено 8 спортивних заходів міського комітету та 3 виїзних засідання Президії міськкому;
  • за клопотанням міськкому ряду членських організацій систематично надаються в користування спортивні майданчики ДЮСШ «Славутич» для проведення спортивних заходів;
  • у семінарах, нарадах та засіданнях Президії міськкому впродовж року активну участь приймали фахівці та керівництво Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві, Департаменту  соціальної політики Київської міської державної адміністрації  та Київського міського центру зайнятості;
  • керівництво, працівники апарату міськкому та профактив профспілки систематично запрошуються до участі у заходах, що проводяться соціальними партнерами.

Крім того, міським комітетом впродовж багатьох років здійснювалось тісне співробітництво з Виконавчою дирекцією Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Налагоджена співпраця надавала можливість якісно та оперативно вирішувати всі питання пов’язані з оздоровленням спілчан та відстоюванні профспілкою інших інтересів та гарантій застрахованих осіб.

Значні досягнення міського комітету та особисто керівництва Профспілки в даному напрямку були відмічені Федерацією профспілок України. Так, за значний внесок у розвиток соціального партнерства, укладання договорів про співпрацю на галузевому рівні Голова міського комітету Віталій Почтовий був нагороджений почесним знаком Федерації профспілок України «За розвиток соціального партнерства».