Актуальні питання у сфері зайнятості населення

08.07.2022

Виконання суспільно корисних робіт під час війни: діє постанова КМУ 

За затвердженою постановою КМУ служба зайнятості спочатку пропонуватиме вакансії, які відповідають умінням, навичкам та кваліфікації безробітних. У разі, якщо таких пропозицій роботи не буде в базі даних, будуть пропонуватися громадські роботи

Державний центр зайнятості повідомляє, що набула чинності Постанова Кабміну №716, яка регулюватиме організацію суспільно корисних робіт в Україні під час війни.

Українці мають долучитися до відбудови України та отримати за це гарантований заробіток, оскільки сьогодні надважливими завданнями для тих, хто в тилу, є відновлення інфраструктури, будівництво захисних споруд, супровід громадян з інвалідністю та багато іншого.

У кожній області різновид робіт визначатимуть місцева влада та військово-цивільні адміністрації, але всі вони будуть спрямовуватися на відбудову інфраструктури та економіки країни.

Слід зазначити, що Державна служба зайнятості спочатку пропонуватиме вакансії, які відповідають умінням, навичкам та кваліфікації безробітних. У разі, якщо таких пропозицій роботи немає в базі даних, будуть запропоновані громадські роботи.

З усіма, хто долучиться до виконання робіт,  підписується строковий трудовий договір. Ця робота буде  оплачуватися в розмірі мінімальної заробітної плати і вище, а вона вища за середню допомогу по безробіттю. На сьогодні середня виплата по безробіттю – 4635 грн, мінімальна зарплата – 6500 грн. Запис у трудову книжку вноситься роботодавцем на вимогу особи, яка бере  участь у суспільно корисних роботах.

До громадських та суспільно корисних робіт залучатимуть лише придатних за станом здоров’я. Водночас особа може лише двічі відмовитися від участі в громадських роботах, надалі це буде свідченням її несприяння у власному працевлаштуванні, а тому виплата допомоги по безробіттю  припинятиметься.

Як надається допомога по безробіттю за новим порядком під час війни? 

Під час дії воєнного стану допомога призначатиметься з 1 дня. Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю застрахованим особам не може перевищувати 360 к. дн.

Затверджено новий порядок нарахування допомоги по безробіттю під час воєнного стану.

Що змінилося?

Допомога по безробіттю призначатиметься з восьмого дня після реєстрації безробітного за його заявою. Під час дії воєнного стану, час воєнного стану, у період проведення заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19, допомога призначатиметься з 1 дня.

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю застрахованим особам не може перевищувати 360 календарних днів (особам передпенсійного віку — не більше 720 календарних днів) протягом двох років з дня її призначення.

Розмір допомоги по безробіттю визначається на підставі відомостей реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а в разі відсутності цих відомостей — довідок про заробітну плату.

Документом також встановлено, що виплата допомоги по безробіттю на період участі у суспільно корисних роботах,  громадських та інших роботах тимчасового характеру припиняється. Безробітним, які брали участь у суспільно корисних роботах, громадських або інших роботах тимчасового характеру, після виконання таких робіт продовжується виплата допомоги по безробіттю у розмірах і в строки, що встановлені законодавством.

За матеріалами https://dtkt.com.ua/