Про підвищення пенсій та надання соціальної підтримки окремим категоріям населення

03.04.2020

На засіданні 1 квітня Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 251 «Питання підвищення пенсійних виплат та надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році», якою:

1. Встановлено одноразову грошову допомогу у сумі 1 000 гривень:

·  пенсіонерам, розмір пенсії яких з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації пенсії, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, не перевищує 5000 гривень станом на 1 квітня 2020 року;

·  одержувачам державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю (крім осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю, які одночасно з цією допомогою отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника або державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника, передбачену Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю»);

·  одержувачам державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю;

·  одержувачам тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Виплата одноразової грошової допомога має відбутися у квітні 2020 р. після внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

2. З 1 квітня 2020 року пенсіонерам, яким виповнилося 80 і більше років, встановлюється щомісячна компенсаційна виплата в розмірі до 500 гривень у межах розміру середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за 2019 рік (9205 грн.). Тобто зазначеним пенсіонерам буде встановлено виплату 500 грн. з таким розрахунком, щоб пенсія і ця виплата не перевищували 9205 грн.

Тим пенсіонерам, кому 80 років виповниться після 1 травня 2020 року, щомісячна компенсація буде встановлюватись з дати досягнення такого віку.

Пенсіонерам віком старше 80 років, які отримують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»,  мають страховий стаж чоловіки 25 років, жінки 20 років, після встановлення щомісячної компенсаційної виплати в розмірі до 500 гривень розмір пенсій з урахуванням цієї виплати, надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсії (крім пенсії за особливі заслуги перед Україною) не досягає 2600 грн., то таким особам надається доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

3. З 1 травня 2020 року пенсіонерам, які отримують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і мають тривалий страховий стаж (30 років жінки та 35 років чоловіки) встановлюється  мінімальна пенсійна виплата на рівні 2100 грн. Тобто у разі, коли у зазначених осіб щомісячний розмір пенсії з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсії (крім пенсії за особливі заслуги перед Україною) не досягає 2100 грн., то таким особам надається доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

4. З 1 травня 2020 року передбачено проведення індексації пенсій з урахуванням коефіцієнта 1,11.

У 2019 році (з 1 березня) індексацію пенсій було проведено із застосуванням  показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, у сумі 4404,35 грн, який визначено шляхом збільшення  показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, який застосовувався при обчисленні пенсій станом на 1 жовтня 2017 р. (3764,4 грн), на коефіцієнт 1,17.

Відповідно до пункту 5 Порядку проведення індексації пенсії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 лютого 2019 р. №124, кожен наступний перерахунок (індексація) пенсії, проводиться з урахуванням збільшеного у попередніх роках показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачені страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії. Тобто для тих пенсій, які були перераховані у 2019 році із застосуванням показника середньої заробітної плати 4404,45 грн., для них індексація пенсій у травні ц.р. буде здійснюватися із застосуванням показника середньої заробітної плати 4 888,83 грн (4 404,35 грн х 1,11).

При цьому, якщо в результаті перерахунку пенсій розмір підвищення не досягатиме 100 гривень, до пенсії встановлюватиметься доплата до такого розміру.

На етапі підготовки проекту рішення Уряду щодо індексації пенсій, СПО об’єднань профспілок направляв Мінсоцполітики свої зауваження і пропозиції до проекту цього рішення. Зокрема, було звернено увагу розробників проекту на необхідності більш чіткого викладення у рішенні норм, у першу чергу стосовно забезпечення проведення індексації всіх раніше призначених пенсій, в т.ч. призначених у 2018-2019 роках, що відповідатиме частині другій статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Крім того, було запропоновано передбачити норму, що у разі, коли розмір пенсії в результаті такого підвищення не збільшується або збільшується менше ніж на 100 грн, така пенсія підвищується не менше ніж на 100 грн. На жаль, зазначені пропозиції не були враховані.