Звернення Голови Федерації профспілок України

23.03.2020

logo

 

Звернення Голови Федерації профспілок України

до членів профспілок, органів державної влади і роботодавців

щодо підтримки працюючих  людей

 

   Коронавірус COVID-19, це потужний виклик щодо здатності Української держави, профспілок і роботодавців спільними зусиллями реагувати на загрозу, яка поширюється усім світом.

   В умовах введення карантину та встановлення обмежувальних заходів з метою захисту здоров’я населення, Федерація профспілок продовжує працювати організовуючи свою роботу з урахуванням прийнятих рішень Уряду та рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо запобігання поширенню пандемії, спричиненою коронавірусом.

    Верховною Радою України вже прийняті нагальні рішення для зниження ризиків зараження великих груп населення, вводяться податкові послаблення для бізнесу на період карантину, щоб компенсувати його втрати, на чому і наполягали профспілки.

   Але у цій непростій ситуації ФПУ, що представляє понад 4 млн. трудящих, у більшій мірі занепокоєна долею працівників, особливо старшого віку та соціально вразливих груп населення, які потребують додаткових заходів  їх соціального захисту під час пандемії.

     Очевидно, що на фоні падіння економіки в 2020 році при карантинних обмеженнях люди стануть ще біднішими. Що важливо для людей найманої праці у такій ситуації, – це зберегти своє здоров’я і заробіток як єдиний засіб для існування їх та членів їхніх сімей.

       Тому ФПУ звертається до органів державної влади і роботодавців, -використайте всі існуючі можливості щоб:

  • не допустити вивільнення працівників з підприємств, які тимчасово призупинили/скоротили виробничу діяльність та надання послуг, відповідно до рішень Уряду, а також порушення гарантованих законодавством та колективними договорами прав працівників, у разі виходу підприємства у простій;
  • кожен працівник, включаючи працівників неформального сектора, тимчасових або субпідрядних працівників, не страждав від втрати заробітної плати чи погіршення умов праці під час карантину;
  • зберегти зв’язок працівника з робочим місцем, перевести його на дистанційну форму роботи із збереженням заробітної плати, і особливо це стосується батьків у яких є діти дошкільного та шкільного віку;
  • за бажанням працівника, він міг перейти на неповний робочий день або оформити оплачувану відпустку, за необхідності взяти лікарняний;
  • профспілкові та трудові права були в центрі реагування на COVID, що має важливе значення для зниження ризику для безпеки і здоров’я на виробництві;
  • були запроваджені необхідні профілактичні і захисні заходи санітарного характеру на підприємствах і організаціях для захисту здоров’я працівників на робочих місцях;
  • медичний персонал відповідно до існуючих загроз у повному обсязі був забезпечений засобами індивідуального захисту, а всі законодавчо прийняті рішення щодо додаткової фінансової мотивації їхньої праці повинні невідкладно виконуватися центральними органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

Від того наскільки будуть ефективними профілактика і контроль поширення інфекцій залежить безпека на робочих місцях. Уряд і роботодавці несуть відповідальність за прийняття всіх необхідних профілактичних і захисних заходів і процедур. Профспілкові організації мають провести інформування працівників щодо їх зобов’язання дотримуватися встановлених процедур безпеки і гігієни праці.

Обмеження роботи громадського транспорту є зрозумілими, але не підготовленими, що викликає справедливі нарікання багатьох людей. Тому в найкоротші терміни профкомам слід налагодити взаємодію з роботодавцем щодо забезпечення ефективного і безпечного транспортування працівників з дому до робочого місця і з роботи додому.

Важливою стає оперативність у роботі Державної служби зайнятості щодо постановки на облік і виплати з першого дня фінансової допомоги вивільненим працівникам, а також Фонду соціального страхування щодо своєчасної виплати лікарняних для придбання вкрай необхідних медпрепаратів і проведення санітарних заходів.

Міжнародний досвід боротьби з короновірусом засвідчує, що результативність карантинних заходів зростає при умові дотримання трудових прав роботодавцями і ефективного їх представництва профспілками. Ризики для працівників зростають, коли вони не можуть колективно діяти для їхнього усунення, коли всі працівники контактують з інфікованими людьми, не надаються відповідні засоби індивідуальної захисту, коли не проводиться самоізоляція тих, які мають симптоми захворювання, а також коли влада і роботодавці не залучають профспілки для розробки заходів безпеки і гігієни праці на підприємствах і організаціях, регіональному та державному рівнях.

Ми повинні працювати над підвищенням обізнаності членів профспілок, працівників щодо дотримання їх прав та обов’язків під час карантину, а також вимагати повної прозорості та своєчасного надання об’єктивної інформації щодо поширення інфекції від органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, керівництва підприємств і організацій. Профспілкові організації повинні взаємодіяти з відповідними органами охорони здоров’я в своїх населених пунктах.

Федерації профспілок у значній мірі вдалося мобілізували громадську думку і разом з соціальними партнерами оперативно  ініціювати законодавчі зміни 17 березня та урядові рішення 18 березня, щоб у відповідь на пандемію люди були поставлені вище за прибуток. І надалі разом з роботодавцями і органами державної влади ми будемо працювати над запровадженням заходів пом’якшення негативного впливу і забезпечення безпеки працівників, які перебувають на передньому краї боротьби з короновіросом. Давайте не будемо забувати, що під час нинішньої пандемії члени наших профспілок працюють і піклуються про всіх, ризикуючи своїм здоров’ям і безпекою, щоб стримати поширення вірусу і допомогти захворілим.

Треба бути відвертими, при всіх наших зусиллях щодо реагування на короновірус стан економіки не дозволить без втрат пройти цей період. Необхідна підготовка національної програми виходу з економічної кризи, подолання наслідків пандемії, подальшого розвитку країни.

Федерація профспілок зараз працює над пропозиціями щодо антикризових заходів по подоланню економікою України наслідків пандемії та посилення соціального захисту населення, що обговорюються у трудових колективах членських організацій ФПУ. Вони розміщені на Офіційному веб-порталі ФПУ www.fpsu.org.ua.

Звертаємося до всеукраїнських профспілок і територіальних профоб’єднань з проханням здійснювати постійний моніторинг епідеміологічної, соціально-економічної ситуації, акумулювати зауваження та пропозиції від членів профспілок до антикризових заходів та надсилати до ФПУ за адресою fpsu@fpsu.org.ua, а ті що потребують вирішення на місцевому рівні передавати органам місцевої самоврядування та державного управління.

З побажанням всім здоров’я

 

Голова ФПУ      Григорій Осовий