Робота триває!

22.04.2020

Друзі!

Міський комітет та організації профспілки, в умовах запровадженого карантину, продовжують активну роботу щодо захисту здоров’я членів профспілки та забезпечення контролю з питань охорони праці та захисту трудових прав працівників.

Вже попередньо можна стверджувати, що систематична комунікація з членськими організаціями та керівниками підприємств і організації дозволила, в переважній більшості випадків, зменшити ризики поширення захворюваності в трудових колективах, де діють організації профспілки та уникнути порушення трудових прав.

Ми вже неодноразово зазначали, що міськком та організації профспілки активно почали діяти в даному напрямку з перших днів карантину, однак, вважаємо необхідним повідомити, що така робота має своє продовження і сьогодні. Сума коштів, витрачена на придбання засобів особистого захисту та антисептиків зросла практично вдвічі і становить більше двох мільйонів гривень. При цьому, наголошуємо, що забезпечення працівників засобами захисту проходить в незалежності від членства в профспілковій організації. Активно в даному напрямку діють профкоми ДП «Поліграфічний комбінат «Україна» (Кірієнко П.В.), Верховного Суду (Сурмачевська Л.Л.), Державної прикордонної служби України (Птиця А.М.), ДП «Український інститут інтелектуальної власності» (Матусевич І.Є.), Апарату Верховної Ради України (Москаленко А.М.), міської організації профспілки атестованих працівників органів внутрішніх справ  (Васюк П.Г.), Секретаріату Кабінету Міністрів України (Кондратенко В.М.), ОПО Територіальних центрів соціального обслуговування (Пелипецька Ю.П.), Національного агентства України з питань державної служби (Лихач Ю.Ю), Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництва (Михайлова В.І.) та багато інших.

Окремо міським комітетом, на підтримку профспілкових організацій, членами профспілки яких є медичні працівники спрямовані благодійні кошти на придбання засобів особистого захисту на суму понад сто тисяч гривень.

Також акцентуємо на продовженні організаційної роботи, яку, у відповідності до реалій сьогодення, частково переведено в новий формат із застосовуванням сучасних засобів комунікації. Апаратом міського комітету продовжується робота, необхідна для організаційного та фінансового супроводження діяльності профкомів – надаються роз’яснення, готуються пакети документів, пов’язані з легалізацією профорганізацій, повністю забезпечено безперебійну роботу централізованого бухгалтерського обслуговування. Президією міськкому, мандатною та ревізійною комісіями профспілки продовжується методичне супроводження звітно-виборних заходів, які заплановані до проведення у поточному році, контроль за використанням коштів профбюджету, та здійснення повноважень виборними органами профспілкових ланок. При цьому основна увага приділяється забезпеченню функцій профкомів у захисті трудових прав.

Звісно, відкритим залишається питання оплати праці працівників, оскільки ряд підприємств і організацій перейшли на віддалену (дистанційну) форму роботу або призупинили роботу внаслідок простою, коли було зменшено розмір додаткової заробітної плати або впроваджено законодавчо встановлений частковий розмір оплати праці. Профспілка продовжує моніторинг ситуації в цьому напрямку і надалі буде оперативно реагувати на можливі порушення законодавства в оплаті праці, залишаючи на ключових позиціях увагу до можливих скорочень працівників.

Отже, ми продовжуємо роботу, чекаємо на Ваші пропозиції  і дякуємо всім членським організаціям за активність та небайдужість до профспілкової роботи.