До уваги голів профорганізацій та членів профспілки

23.03.2020

Шановні голови профспілкових організацій та члени профспілки!

Виходячи зі звернення Президента України, ухвалених Верховною Радою законодавчих актів, прийнятих Урядом України та місцевою владою рішень щодо введення карантинних заходів, Профспілка працівників державних установ м. Києва звертається до Вас з проханням щодо здійснення постійного моніторингу ситуації на підприємстві, в установі, організації на предмет дотримання роботодавцем трудових прав працівників та забезпечення гарантій членів профспілки.
Особливу увагу просимо звертати на наступні питання:
– забезпечення роботодавцем можливості на здійснення дистанційної (віддаленої) роботи працівниками, що мають дітей або відносяться до «груп ризику» (враховуючи особливості діяльності підприємства/організації/установи);
– запровадження роботодавцями необхідних профілактичних і захисних заходів санітарного характеру на підприємствах і організаціях для захисту здоров’я працівників на робочих місцях;
– надання роботодавцями, за бажанням працівників, можливості переходу на неповний робочий день/ оформлення оплачуваної відпустки / виходу «на лікарняний»;
– дотримання роботодавцями гарантованих законодавством та колективними договорами прав працівників, у разі виходу підприємства у простій, у тому числі щодо оплати праці.

Для цього, в межах прав та повноважень профспілок, наданих законодавством в сфері охорони праці, рекомендуємо домагатись введення представників профорганізацій до спеціальних комісій, робочих груп, оперативних штабів тощо, участі членів профкомів на нарадах та інших заходах, створених в установах і організаціях, щодо питань діяльності установ в умовах карантину.
Додатково просимо профкоми членських організацій, в межах виконання статутних повноважень, здійснювати роботу щодо закупівель антисептичних та профілактичних засобів, медичних масок тощо, а також проведення роботи щодо інформування працівників про їх зобов’язання дотримуватися встановлених процедур безпеки і гігієни праці.
Крім того, у випадку виявлення фактів порушення роботодавцями законодавства про охорону праці, трудових та колективних договорів, просимо оперативно повідомляти міський комітет засобами електронного та телефонного зв’язку.